بیش از دو میلیون نفر از ساکنان باریکه غزه همچنان در انتظار دریافت کمکهای بشردوستانه از طریق این گذرگاه مرزی هستند. این در حالی است که حماس روز جمعه برای اولین بار از زمان آغاز جنگ دو نفر (مادر و دختر آمریکایی) از افرادی را که در جریان حملات روز هفت اکتبر به خاک اسرائیل به گروگان گرفته بود آزاد کرد.
آخرین اخبار و گزارشها از تحولات جنگ اسرائیل با حماس در روز شنبه را میتوانید اینجا دنبال کنید.
اجلاس صلح قاهره بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت
اجلاس رهبران شماری از کشورهای جهان، که «برای صلح» در قاهره گرد هم آمده بودند، روز شنبه بدون دستیابی به توافقی پایان یافت.
عمده کشورهای شرکتکننده در این اجلاس خواستار برقراری «آتشبس» میان اسرائیل و حماس شدند و با حمایت از «کمک گسترده» به غزه، بر لزوم یافتن «راهحل» قطعی برای ۷۵ سال درگیری میان اسرائیل و فلسطین تاکید کردند.
آنتونیو گوترش، رئیس سازمان ملل متحد، با بیان اینکه از زمان حمله مرگبار حماس در ۷ اکتبر تا کنون بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی در اسرائیل توسط حماس کشته و ۲۰۰ نفر به گروگان گرفته شدهاند، گفت: «ما باید اکنون برای پایان دادن به این کابوس اقدام کنیم.»
این در شرایطی است که به گفته وزارت بهداشت غزه تا کنون نزدیک به ۴۴۰۰ فلسطینی نیز در اثر حملات تلافیجویانه اسرائیل جان خود را از دست دادهاند
دبیرکل سازمان ملل متحد اضافه کرد نوار غزه که اکنون تحت «محاصره کامل» اسرائیل است، «نیاز به ارسال کمکهای گسترده دارد».
روز شنبه ۲۰ کامیون کمکرسانی با عبور از گذرگاه رفح از مصر وارد غزه شدند، با این حال سازمان ملل میگوید دستکم به روزانه ۱۰۰ کامیون برای تامین مایحتاج ۲.۴ میلیون ساکن غزه احتیاج است.
در این اجلاس ملک عبدالله دوم پادشاه اردن خواستار «آتشبس فوری» شد. عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر، نیز با تاکید بر «حق» فلسطینیان تاکید کرد که «تنها راهحل مسئله فلسطین عدالت است» و «آنها باید بتوانند دولت خود را ایجاد کنند.»
از سوی دیگر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، خواستار «پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل» و «راهحل دو دولت» شد.
اسرائیل در این اجلاس حضور نداشت، اما آقای عباس در واکنش به دستور اسرائیل برای تخلیه فلسطینیان از شمال نوار غزه به مرز جنوبی آن سه بار تکرار کرد: «ما ترک نخواهیم کرد.»
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، نیز از جامعه بینالملل خواست اجازه ندهد درگیری به یک بحران منطقهای تبدیل شود.
در این اجلاس علاوه بر حضور پررنگ مقامات اتحادیه عرب، نمایندگان کشورهای روسیه، چین، ژاپن، کانادا، بریتانیا و ایالات متحده نیز حضور داشتند.
ترکیه: حمایت بینالمللی از اسرائیل منجر به بیعدالتی فزاینده علیه فلسطینیها شده است
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه روز شنبه در اجلاس «برای صلح» در مصر گفت که حمایت بینالمللی از اسرائیل منجر به «بیعدالتی فزاینده» علیه فلسطینیها شده است.
او گفت که موج ابراز «همبستگی» با اسرائیل باعث شده است تا این کشور تصور کند که «چک سفید» در اختیار دارد. وزیر خارجه ترکیه همچنین از حمله به بیمارستانها و مساجد در نوار غزه انتقاد کرد.
پلیس قبرس از انفجار بمب دستساز در نزدیکی سفارت اسرائیل خبر داد
پلیس قبرس اعلام کرد که به دنبال انفجار یک بمب دستساز در نزدیکی سفارت اسرائیل در نیکوزیا چهار نفر را بازداشت کرده است.
بنا به همین گزارش انفجار این بمب دستساز خسارت محدودی بر جای گذاشت. به گفته پلیس قبرس انفجار ساعت یک و ۳۷ دقیقه بامداد به وقت محلی در فاصله ۳۰ تا ۴۰ متری سفارت اسرائیل روی داد.
پلیس قبرس سن افراد بازداشتشده را ۱۷ تا ۲۱ سال عنوان کرد. گزارشی از هویت یا ملیت بازداشتشدگان منتشر نشده است.
آمریکا از همه طرفها خواست که اجازه دهند گذرگاه رفح باز بماند
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز شنبه از همه طرفها خواست که اجازه دهند گذرگاه مرزی رفح بین نوار غزه و مصر باز بماند.
این درخواست در پی ورود اولین محموله از کمکهای بشردوستانه به باریکه غزه مطرح شد. این در حالی است که خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی گزارش داد که گذرگاه رفح پس از عبور اولین کاروان کمکهای انساندوستانه بار دیگر بسته شده است.
تشدید درگیریها بین حزبالله لبنان و اسرائیل
نظامیان اسرائیل و حزبالله لبنان روز شنبه در چند منطقه در مرز دست به تبادل آتش زدند.
بنا به گزارشها صدای انفجاری مهیب در مرز در نزدیکی ساحل دریای مدیترانه شنیده شده است. خبرگزاری ملی لبنان گزارش داد که ارتش اسرائیل چند روستای مرزی در خاک لبنان را گلولهباران کرد.
در مقابل سخنگوی ارتش اسرائیل از آتش گشودن گروهی از مردان مسلح در مرز سخن گفت. وی افزود که پس از آن یک پهپاد اسرائیلی آنها را هدف گرفت.
هشدار نخستوزیر عراق: گسترش جنگ در منطقه بر بازار نفت تاثیر میگذارد
محمد شیاع سودانی، نخستوزیر عراق روز شنبه هشدار داد که گسترش جنگ به کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه بر بازار نفت تاثیر خواهد گذاشت.
نخستوزیر عراق که در نشست «برای صلح» در مصر سخن میگفت با تخلیه نوار غزه مخالفت کرد.
او تاکید کرد که فلسطینیها به جز «سرزمینشان» جای دیگری برای رفتن ندارند.
محمد شیاع سودانی خواستار برقراری آتشبس در ازای مبادله اسرا بین حماس و اسرائیل شد.
مقامهای حماس: تعداد قربانیان فلسطینی به ۴۳۸۵ نفر رسید
وزارت بهداشت حماس در نوار غزه روز شنبه اعلام کرد که شمار کشتهشدگان فلسطینی در نوار غزه از ابتدای جنگ جاری با اسرائیل تاکنون به ۴۳۸۵ نفر رسیده است.
رئیس مجلس ملی فرانسه به اسرائیل سفر میکند
یائل برون پیوه، رئیس مجلس ملی فرانسه شنبه شب برای سفری ۲۴ ساعته به اسرائیل خواهد رفت.
هدف از این سفر ابراز «حمایت» از اسرائیل پس از حملات حماس و رسیدگی به امور «بشردوستانه» عنوان شده است.
پیش از این وزیر خارجه فرانسه و شماری از نمایندگان پارلمان به اسرائیل سفر کرده بودند.
گوترش: برای پایان کابوس الان باید کاری کرد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره جنگ اسرائیل با گروه حماس گفت که برای پایان این «کابوس» باید هماکنون کاری کرد.
دبیرکل سازمان ملل که در اجلاس «برای صلح» در مصر سخن میگفت خواستار برقراری «آتشبس بشردوستانه» بین شبهنظامیان فلسطینی و اسرائیل شد.
آنتونیو گوترش تاکید کرد که ساکنان نوار غزه به کمکهای بشردوستانه بیشتری نیاز دارند و ارسال «گسترده» کمک به این باریکه «مورد نیاز» است. ۲۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه ساعاتی پیش با بازگشایی موقت گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نوار غزه وارد این باریکه شدند.
آنتونیو گوترش در بخش دیگری از سخنانش گفت که حملات حماس «هرگز نمیتواند مجازات دستهجمعی فلسطینیها را توجیه کند».
او همچنین خواستار محافظت از زیرساختهای غیرنظامی همچون بیمارستانها مدارس شد.
دبیرکل سازمان ملل متحد از راهحل «دو کشور» به عنوان تنها «راهحل واقعبینانه» برای دستیابی به «صلح و ثبات» در منطقه یاد کرد.
رئیسجمهوری مصر: فرستادن فلسطینیها به داخل خاک مصر راهحل نیست
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر بار دیگر بر مخالفت کشورش با انتقال فلسطینیها ساکن نوار غزه به داخل خاک مصر تاکید کرد.
وی افزود که فرستادن فلسطینیها به داخل خاک مصر به معنای «پایان رویای کشور فلسطین» خواهد بود و نمیتواند یک راهحل باشد.
رئیسجمهوری مصر چهارچوبی را پایان مناقشه جاری ترسیم کرد که شامل تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، مذاکره برای برقراری آتشبس و مذاکره بین فلسطینیها و اسرائیل بر سر تشکیل کشور فلسطین براساس مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی میشود.
عبدالفتاح سیسی میزبان شماری از رهبران منطقه و جهان است که برای بحث بر سر بحران کنونی در خاورمیانه به مصر سفر کردهاند.
دربهای ترمینال رفح پس از عبور کاروان کمکهای بشردوستانه «بسته شد»
خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی گزارش داد که دربهای ترمینال رفح در مرز مصر و نوار غزه روز شنبه پس از عبور کاروان کمکهای بشردوستانه «بسته شد».
این در حالی است که شمار زیادی از فلسطینیهای دوتابعیتی در گذرگاه رفح در انتظار خروج از نوار غزه و ورود به مصر هستند.
بنا به گزارشها اولین کاروان کمکهای بشردوستانه برای نوار غزه شامل مواد غذایی و دارو میشود.
صدراعظم آلمان از ورود کاروان کمکهای بشردوستانه به نوار غزه استقبال کرد
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان روز شنبه ورود کاروان کمکهای بشردوستانه به نوار غزه از راه مصر را «گامی مهم» خواند.
او ضمن اشاره به نیاز ساکنان نوار غزه به «آب آشامیدنی، مواد غذایی و دارو» تاکید کرد که کشورش آنها را «تنها» نخواهد گذاشت.
وی افزود که برلین از «همه ابزارها» برای کاهش دردها و رنجها در مناقشه جاری استفاده خواهد کرد.
کاروان وارد شده از کمکها به نوار غزه نباید آخرین کاروان باشد
سازمان ملل متحد در واکنش به بازگشایی گذرگاه رفح و ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه هشدار داد که کاروان وارد شده از کمکها نباید آخرین کاروان باشد.
سازمان ملل از کشته شدن ۱۷ کارمند خود در نوار غزه طی دو هفته گذشته خبر داد
سازمان ملل متحد میگوید ۱۷ کارمند اداره این سازمان برای پناهندگان فلسطینی در نوار غزه از ابتدای جنگ بین اسرائیل و گروه حماس کشته شدهاند.
فیلیپ لازیرینی، رئیس این آژانس وابسته به سازمان ملل گفت که آمار نهایی کارمندان کشتهشده احتمالا به مراتب بیشتر از رقم کنونی خواهد بود.
وی گفت که این اداره به طرفهای درگیر محل ساختمانهای خود در باریکه غزه را اطلاع داده است با این حال تاکنون دستکم ۳۵ ساختمان محل فعالیتهای اداره سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی در نوار غزه هدف قرار گرفته است.
اسرائیل از اتباعش خواست فورا مصر و اردن را ترک کنند
اسرائیل روز شنبه در بیانیهای از اتباع خود در کشورهای مصر و اردن خواست تا «در اسرع وقت» خاک این دو کشور را ترک کنند.
اسرائیل دلیل طرح این درخواست را «تشدید تظاهرات» عنوان کرده است.
هشدار مشابهی نیز پیش از این برای شهروندان اسرائیل در ترکیه مطرح شده بود.
شهرهای مختلف منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا طی روزهای گذشته شاهد برگزاری تظاهرات علیه اسرائیل و حملات هوایی این کشور به نوار غزه بودند.
اجلاس «برای صلح» به میزبانی مصر برگزار میشود
مصر روز شنبه میزبان دهها رهبر منطقهای و بینالمللی خواهد بود که برای شرکت در اجلاس «برای صلح» به این کشور رفتهاند.
رهبران قطر، امارات عربی متحده و تشکیلات خودگردان فلسطین در این اجلاس حضور خواهند داشت.
رئیس شورای اتحادیه اروپا، نخستوزیران ایتالیا، اسپانیا، یونان و کانادا هم از جمله شرکتکنندگان در این نشست هستند. وزرای خارجه آلمان، فرانسه، بریتانیا و ژاپن نیز برای شرکت در این اجلاس به مصر سفر کردهاند.
بررسی راههای کاهش تنش در منطقه همزمان با جنگ اسرائیل با گروه حماس و برقراری آتشبس محور اصلی گفتگوها در این اجلاس خواهد بود.
بازگشایی گذرگاه رفح بین مصر و نوار غزه
تصاویر دریافتی از گذرگاه رفح بین مصر و نوار غزه نشان میدهد که این گذرگاه بازگشایی شده است و تعدادی از کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه وارد این باریکه شدند.
بنا به گزارشها اسرائیل تاکنون با ورود ۲۰ کامیون حامل کمکهای انساندوستانه به نوار غزه موافقت کرده است. مشخص نیست که گذرگاه رفح برای چه مدت بازگشایی شده است.
سفارت آمریکا در اسرائیل پیش از این از دریافت «اطلاعاتی» مبنی بر بازگشایی گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نوار غزه خبر داده بود.
بنا به گزارشها دستکم ۱۷۵ کامیون حامل کمکهای انساندوستانه در مرز مصر با نوار غزه در انتظار بازگشایی گذرگاه رفح بودند.
نگرانیها از وضعیت انسانی در نوار غزه که بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن آن هستند طی روزهای گذشته افزایش یافته بود.